Nu startar höstterminen för många musik- och kulturskolor runt om i landet. En del gör kanske sitt sista år innan pension, men det är också många som gör sitt första år i karriären. För dig som är ny och börjar som musiklärare i år kommer här mina hetaste tips för att få en hållbar arbetsmiljö när du börjar som musiklärare på en musik- eller kulturskola.
1. Var noggrann med raster och pauser i ditt schema
Enligt lag ska du ha minst 30 min rast senast efter 5 timmars arbete. Se till att hålla den. Har du elev direkt före eller efter rasten, lägg in minst ett 40 minuters hål för det tar alltid lite tid att komma ifrån lektionen före och komma till lektionen efter. Se till att också lägga pauser på eftermiddagar, dels för att du ska hinna äta mellanmål och gå på toa, men också för att du garanterat kommer råka ut för att du drar ut på någon lektion och så blir alla andra lektioner försenade. För att komma ikapp kan du behöva 10-15 minuter någonstans på eftermiddagen.
2. Håll ramschemat och logga din förtroendetid
Ramschemat är start och slut på dagen (tänk t.ex. 7-16). Lägg inte in konstiga extraraster eller delade turer för att få schemat att gå ihop (t.ex. 7-18). Du har ett liv utanför jobbet att sköta också. Att strunta i ramschemat kommer att slita mycket på dig i längden. Logga din förtroendetid i början så att du inte jobbar mer än du måste. När du börjar som musiklärare och loggar din förtroendetid får du en känsla för hur mycket tid du ska lägga även framöver i ditt yrkesliv och vad du egentligen hinner med.
3. Schemalägg redan nu för vintertid med dåligt väder
Om du ska resa mellan olika skolor och platser i ditt jobb, lägg 10 min extra restid i ditt schema. Om resan tar 20 min enligt google, schemalägg 30 min. Då är du garderad för vinterväglag, långsamma fordon, någon som haffar dig och vill säga något på vägen, försenad lektion, osv.
4. Prioriteringsordning av elever i schemaläggning
Att lägga schema är bland det svåraste vi gör för det är så många parametrar att ta hänsyn till. Första prioritet är alltid att du ska orka och hinna din dag utan att stressa. Bra strategi för att prioritera ordningen på lektionsläggning:
- Ensembler och grupper
- Elever som går gymnasiekurser i musik och ska ha sin lektion under skoldagen.
- De elever och platser du ska resa till.
- Elever som kan gå ifrån på håltimmar/raster.
- Elever som måste resa till lektionen.
- Övriga elever.
5. Var noga med att ta hand om din hörsel
Var noga med att skydda din hörsel vid undervisning. Det tar lång tid att utveckla tinnitus så du kommer inte märka dina hörselskador med en gång. Tänk exempelvis på hur du placerar dig och elever i rummet så att du inte t.ex. kompar på piano och får elevens saxofonklocka i öronhöjd. Som musiklärare blir decibeltalen så pass höga att det i nästan alla fall kräver av arbetsgivare att förse dig med hörselskydd.
6. Lämna jobbet på jobbet
Elever och vårdnadshavare kan höra av sig på jättekonstiga tider om saker som inte är särskilt bråttom. Sätt en regel för dig själv att inte svara t.ex. 22 på kvällen eller på helgen om det verkligen inte är tvunget. På så sätt lär du dem att respektera din fritid. Lägg inte in jobbmailen i din e-postklient tillsammans med privat e-post. Det gör att du kommer slå på jobbhjärnan varje gång ett mail trillar in. Låt mailen vara kvar på jobbet eller logga in på internet de gånger du måste läsa den utanför arbetstid.
7. Undvik att överkompensera och ta på dig mer än du orkar och hinner
Om det är ditt första år så kommer det ta mycket kraft och tid från dig att lära känna arbetsplatsen, miljön, eleverna och bygga din egen metod-, material- och repertoarlåda. Det tar ungefär 3-4 år innan man har tillräckligt med material i bagaget för att kunna “freestyla” med saker och därmed frigöra tid och ork. Överkompensera inte din färskhet genom att ta på dig massa extra saker och träna redan från början i att säga nej till extra arbetsuppgifter, även om de verkar små och inte tar så lång tid. INGEN kommer tacka dig om du stressar sönder.
8. Bli medlem i facket och ha koll på dina fackliga rättigheter som arbetstagare
När man jobbar på musik- eller kulturskola så är det ibland svårt att veta alla rättigheter och skyldigheter man har som arbetstagare. Hamnar du i trubbel eller tvetydigheter med chef eller kollegor så är det guld värt att vara med i facket. Det är inte många kronor per månad, men du kan få extremt mycket hjälp både från lokal, regional och nationell facklig nivå.
Summan av kontentan för dig som börjar som musiklärare
Du måste prioritera att ta hand om dig själv först om du ska prestera bra och ha roligt på jobbet, orka ett helt arbetsliv och fortfarande ha ett liv du orkar med utanför arbetstid! Stort lycka till med ditt nya jobb!