Riksspelman

Riksspelman

Vad är en riksspelman?

En riksspelman är en spelman som är en riktigt skicklig musiker. För att bli tilldelad titeln riksspelman krävs det att du behärskar både ditt instrument och historien bakom samtidigt som du är stolt över att förvalta och föra vidare traditionen inom folkmusik. Den som blir tilldelad titeln får ett diplom och det så kallade Zornmärket som bevis på sin skicklighet. Eftersom den här bloggen fokuserar på folkmusik tänkte jag i dagens inlägg berätta lite mer om vad det egentligen innebär att vara riksspelman och var titeln härstammar ifrån!

Spelmannens historia

I det gamla svenska bondesamhället fanns det spelmän som ansvarade för musik vid dans och ceremoni runt om i byarna. Ofta hade spelmannen ett annat heltidsarbete, exempelvis hantverkare eller jordbrukare, och sysslade med musiken vid sidan av detta. Det var vanligt att man anlitade den lokala spelmannen vid bröllop, begravningar och andra tillställningar för att ge rätt stämning till tillfället och inte sällan för att bjuda in till dans. 

Spelmannen förekommer ofta i gamla myter och sägner som en mystisk figur. Det vanligaste instrumentet för en spelman är fiol, ett instrument som spelmannen enligt sägnen ska ha lärt sig av självaste Näcken. Andra instrument som användes och fortfarande används av spelmän är bland annat nyckelharpa, klarinett, kulning med flera. Spelmansrörelsen har blivit något som signalerar skickliga musiker och traditionen med spelmän lever vidare än idag men nu med en mer samlad mötesplats än tidigare. Bland annat finns Sveriges Spelmäns Riksförbund som har cirka 7000 medlemmar och en egen medlemstidning.

Hur blir man riksspelman?

I första hand är riksspelman en ärofylld titel som är till stor inspiration för alla folkmusiker. Den som blir utsedd till riksspelman bekräftar att denne tänker förvalta och föra traditionen vidare på ett bra sätt. Det är också ett bevis på att man är både tekniskt och musikaliskt skicklig på sitt instrument och historien kring det. De som ägnar sig yrkesmässigt åt folkmusik kallar sig sällan spelmän utan brukar använda benämningen folkmusiker men är man riksspelman berättar man det gärna. 

För att bli utsedd till riksspelman krävs att man gör en uppspelning på sitt instrument inför en jury. Uppspelningarna arrangeras varje år av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen i samarbete med lokala spelmansförbund eller liknande organisationer. Juryn består av människor som själva är framstående och skickliga spelmän. De är mycket väl insatta i folkmusikens traditioner och uttryck. Spelmannen spelar upp tre till fyra låtar och blir sedan bedömd utifrån olika folkmusikaliska utgångspunkter såsom skicklighet och kompetens. För att få ett Zornmärke krävs att spelmannen spelar enligt äldre svensk tradition (1800-tal eller tidigt 1900-tal), efter en viss spelman eller från en viss del av Sverige. 

Riksspelman kan man vara på t.ex. fiol eller klarinett. På bild Svanskogs fyra riksspelmän.
Riksspelmännen från Svanskog

Vad är ett Zornmärke?

Zornmärket är ett förtjänstmärke som intygar att man är en skicklig spelman. Märket finns i valörerna guld, silver och brons och delas ut varje år av Zornmärkesnämnden. Zornmärket togs fram av Anders Zorn. Zorn var den första att anordna en spelmansstämma i Gesund år 1906. Priset i de första spelmanstävlingarna var pengar men när den första riksstämman skulle arrangeras i Stockholm år 1910 menade Anders Zorn att tävlingen inte kunde bedömas rättvist då musik från olika landskap deltog och dessa kunde inte tävlingsmässigt jämföras. Man bjöd in ett antal spelmän från olika delar av landet och som minne av tävlingen fick alla deltagare ett spelmansmärke i silver som var både ritat och bekostat av Anders Zorn. Märket delades inte ut fler gånger under hans livstid, med ett undantag, men under början av 1930-talet gjorde Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur en överenskommelse med Zorns fru för att ge Zorns spelmansmärke en viktig del i det svenska spelmanslivet. 

Olika Zornmärken

Zornmärkena finns i valörerna guld, silver och brons. Den som blir tilldelad förtjänstmärket i guld eller silver tilldelas även titeln riksspelman. För att få märket i brons eller silver krävs att man gör en uppspelning inför en jury. Guldmärket kräver ingen uppspelning utan tilldelas endast de som är synnerligen framstående traditionsbärare inom folkmusik.

Läs mer

Första kvinnliga riksspelmannen på klarinett.

Rulla till toppen