Kurser i folkmusik

Inspirationsvideo om vad du kan lära dig i onlinekurser i folkmusik. Av och med Riksspelman Therese Olsson Hugosson!

Kurser i folkmusik

Hos LesMusicationPros finner du flera olika kurser i folkmusik. Här kan du exempelvis lära mer om om repertoarbygge, förbättra din låtstilskunskap, fördjupa dig inom ornamentik och mycket mer. I onlinekurserna får du svaret på alla dina frågor. Vad är skillnaden mellan en polska, en vals och en hambo? Hur låter en schottis? Vad ska du göra för att låta mer folkmusikalisk? Hur hjälper du dansarna att dansa bättre? Hur översätter du fiolspelarens spel till ditt instrument?

Vill du utvecklas inom folkmusik och dessutom lära dig mer om ditt instrument? Välj mellan flera kurser såsom korta kurser, långa kurser, nybörjarkurser och kurser för dig som vill avancera. Hos LesMusicationPros finns det med andra ord kurser för alla folkmusikaliska behov! Vill du se alla kurser i folkmusik? Klicka på knappen nedan!

Vad är folkmusik?

Folkmusik är en musikform som tillhör alla och ingen. Musik baseras på traditioner och erfarenheter som är flera hundra år gamla. Folkmusik är traditionell musik som utvecklats inom en speciell region eller lokal plats. Folkmusik finns självklart i olika former och den traditionella folkmusiken framfördes främst på fiol, klarinett, nyckelharpa, vevlira, säckpipa, flöjter och trall/kulning. Med tiden har folkmusiken utvecklats och det har följaktligen bildats moderna förgreningar där man nuförtiden spelar på alla instrumentsorter samt testar att kombinera det traditionella uttrycket med andra klanger, rytmer och stilar. Folkmusik är en rural fantastisk konstform med musik som berör alla sorters människor!

Vad innebär en kurs i folkmusik?

I folkmusikkurserna jobbar du steg för steg i moduler och lektioner. Lektionerna består oftast av en videolektion med genomgång av ett speciellt ämne och därefter gör du de uppgifter som tillhör lektionen för att omsätta din nyvunna kunskap i praktiken. Självklart finns det support att tillgå om det är något du undrar över!

För att säkerställa att du garanterat hittar en kurs i folkmusik som passar just dig så har LesMusicationPros utvecklat flera olika kurser och delat upp dem i kurspaketen BAS, PLUS och PRO. Dessutom har de enskilda modulerna brutits ut till enstaka kurser under kategorin FLEX.

Nedan ser du ett exempel på hur en kurs kan se ut. Materialet kommer från onlinekursen Svensk Folkmusik PRO:

Svensk Folkmusik PRO

Onlinekurs Svensk Folkmusik PRO kurs

Mål med kursen Svensk Folkmusik PRO

 • Lär dig grunderna för de 5 vanligaste låttyperna i folkmusik, exempelvis schottis och polska, så att du kan spela dem folkmusikaliskt.
 • Hur tolkar man fiolspelare och deras låtar? Du får veta mer om dur du tolkar fiolspelare och skaffar dig dessutom verktyg för att lära dig låtar av dem lika snabbt som andra fiolspelare.
 • Få ÖVER 50(!) nya låtar som du själv kan föreslå i buskspelen och som andra alltså kan spela tillsammans med dig.
 • Hur utvecklar man tonmönstergehör? Du lär dig hur du utvecklar tonmönstergehör för att ännu mer effektivt kunna lära dig fler och nya låtar.
 • Vad kan jag göra för att låta mer folkmusikalisk? I kursen får du även lära dig ornamentik som passar både ditt instrument och musiken så att du låter folkmusikaliskt skickligare.

Onlinekursen Svensk Folkmusik PRO innehåller:

 • 7 moduler fullpackade med kunskap som dessutom gör dig redo för folkmusiksäsongen.
 • 35 kurslektioner som du kan se så många gånger du själv vill.
 • Konkreta steg-för-steg-metoder och uppgifter som tar dig fram till målet.
 • Ett fördjupande helhetsgrepp kring folkmusik, övningsstrategier och teori.
 • 3 tillfällen med support under kursens gång.
 • Tillgång till kursportalen så länge du vill vilket gör att du kan genomföra kursen i ett tempo som passar dig.

Kursens innehåll

MODUL 1
Kom igång direkt!

Vi börjar med att bygga tilltro till dig själv som nybörjare i folkmusik. Framåt ska du ska komma in i folkmusikgemenskapen och lära dig allspelslåtar och en kort historik om folkmusik.

MODUL 2
Låttyper

Här ska du börja fokusera på att lära dig låtar inom de 5 vanligaste låttyperna som stilarna har, till exempel stamp och andra karaktäristiska drag.

MODUL 3
Låtmönster

I denna modul kommer du att effektivisera ditt gehör från att höra ton-för-ton till att skapa ett tonmönstergehör. Detta kommer alltså göra att du snabbare lär dig nya låtar.

MODUL 4
Folkmusikliska uttryck

I modul 4 skall du börja låta som en folkmusiker genom utveckla hur du använder till exempel tonpuff, artikulation, paus och ornamentik för att få det att låta folkmusikaliskt.

MODUL 5
Inlärning från noter

Denna modul ska göra dig självständig i din utveckling oavsett om du har andra folkmusiker som kan lära dig låtar i närheten eller inte. Efter denna modul kommer du alltså att kunna läsa och realisera en notbild helt på egen hand.

MODUL 6
Översätt fiolen

Här kommer du översätta fiolen till ditt instrument så att du blir lika snabb som andra fiolspelare på att lära dig låtar av fiolspelare i buskspel.

MODUL 7
Repertoarbygge

Efter övningsmodulerna ska du helt enkelt bygga ut din repertoar i de stilar som du utvecklats i tidigare i Modul 2 med hjälp av all din nya kunskap.

Onlinekurs BAS och PLUS

Är du efter föregående läsning intresserad, men vill ha ett mindre kurspaket? Då kan du boka antingen BAS som innehåller modul 2 och 7 eller PLUS som innehåller modul 1, 2, 4 och 7.

Onlinekurs FLEX

Blev du särskilt intresserad av en specifik modul som du skulle behöva just nu medan du läste innehållet om dem ovan? Då kan du köpa  FLEXkursen med samma namn som modulen. Det ger dig alltså tillgång till just den modulen som du är intresserad av.

Folkmusik för blåsare

Som ett resultat av att jag själv är blåsare och ofta saknat blåsarens perspektiv så har jag nu specialdesignat ovan nämnda kurser för dig som spelar blåsinstrument! Gå till kurskatalogen och anmäl dig till Folkmusik för blåsare BAS, PLUS eller PRO.

Rulla till toppen