“Det största som hänt i Svanskog sedan Guldkungen kom från Amerika efter andra världskriget!”
“Första gången efter en lång sorgeperiod som jag kände glädje i dansen igen!”
“Vilken fantastisk och gedigen bok ni har skrivit!”
“Så otroligt välplanerat, välordnat! Vilken release!”
Releasen för Guldspelmannen en stor succé
Äntligen var det dags att släppa allt hymlande som pågått under 2,5 års tid. Maria Andersson och Therese Olsson Hugosson har under dessa år skrivit, designat och projekterat Guldspelmannen från Svanskog helt på egen hand. Samtidigt som de har jobbat med boken har de dessutom planerat för en hemlig fest. Festen var nämligen en kombinerad release och 65-årsfest för Alf Olsson, som är Värmlands nu enda levande riksspelman med Zornmärke i guld.
Fullsatt kyrka och fullsatt Folkets Hus
Den 19 januari steg Alf Olsson äntligen in i en fullsatt kyrka i Svanskog där releasekonserten skulle gå av stapeln. 30 musikanter och musiker fanns på plats för att hedra Alf på sina respektive sättunder konserten. Både medverkande, Alf och publiken visade stora känslor under konserten. Konserten bestod endast av låtar som Alf har skrivit eller musik som de medverkande starkt förknippar med densamme. Publiken både skrattade och blev berörda när de medverkande delade med sig av många härliga minnen och berättelser om hur Alf påverkat dem. Stående ovationer skedde vid flera tillfällen under releasekonserten, till exempel när Alf fick inviga boken samt när han fick förtjänstemedalj i guld i åttonde storleken av RUMs förbundsordförande Anna Rydborg.
Maria och Therese var releasens värdpar.
– Vi vill med denna bok och denna release rikta ett jättestort tack från alla som på något sätt berörts av din musik och ditt musicerande, såväl i dans, som medmusikant, som elev eller som publik, sade Maria i början av konserten.
Under konserten berättade de att boken innehåller både biografi och karriär-avsnitt om Alf, men också en genomgående förteckning över spelmän som funnits i Svanskog. Dessutom är det ett avsnitt med musikalisk karaktäristik, vad som kännetecknar Svanskogstraditionen, ett avsnitt med noter (inkl. stämmor) på Alfs alla bevarade egenskrivna låtar. Till boken hör en CD där Alf spelar sina egenskrivna låtar.
Middag och spelmansstämma
Maria och Therese avslutade konserten genom att bjuda alla till ett allspel där ung som gammal, stråk som blås var med och spelade. Kön för att köpa sitt exemplar av boken ringlade lång i kyrkan efter konserten. Efter konserten fortsatte hyllningarna på middag i Svanskogs Folkets Hus. Bland annat framförde Daniel Höglund-Werngren en låt tillägnad Alf. Därpå var det dags för spelmansstämma och nya gäster hittade till Folkets Hus för att delta på detta. Hela Folkets Hus svämmade över av olika sorters musik långt in på natten, då man kunde höra och dansa till både svensk och irländsk folkmusik, foxtrot och bugg.
En dag Svanskog och alla som var där kommer att minnas länge
Med andra ord blev en dag att minnas för alla som var på plats.
– Många gånger blir människor ihågkomna för sitt engagemang när de är nedgrävda i backen. Därför är jag så glad att jag får vara med om det här, sade Alf i slutet av konserten.
Detta var “bland det största som hänt sedan Guldkungen kom från Amerika till Svanskog” var det någon som sade. Releasen Guldspelmannen från Svanskog en stor succé? Ja, kort sagt, det blev ett fantastiskt evenemang!
Missade du konserten och vill höra något liknande? Välkommen på någon av våra konserter i en miniturné.