Musik till begravning

Att välja musik till begravning kan ibland vara självklara val och ibland kan det vara svårt att hitta det man söker. Här kommer en liten guide som hjälper dig att hitta rätt i val av musik.

ros till begravning

Foto: zirconicusso – www.freepik.com

Att tänka på när du ska välja musik till begravning

En begravning är det sista avskedet av en älskad person. I sorgen kan det vara svårt att veta hur man ska tänka för att hitta musik som passar och som dessutom är personlig. Därför kommer här en del frågor som du kan ställa dig i valet av musik.

 • Har den avlidne uttryckt önskningar om vilken musik som ska spelas på begravningen? Använd de önskningarna.
 • Finns det någon särskild musikstil eller särskild låt som förknippas med den avlidne? Om personen exempelvis lyssnade mycket på klassisk musik kan det vara lämpligt att låta musiken framförallt vara klassisk.
 • Ska ni ha inspelad musik och/eller levande musik? Viss musik passar sig bättre att ha inspelad, till exempel modern musik med mycket synthljud. Det allra mesta blir dock mycket bättre med levande musik.
 • Ska det vara musik där sångtexten finns med eller ska det vara instrumentalt? Ibland är budskapet i texten det viktiga med låten, ibland kan det vara stämningen som musiken ger. Detta avgör om det är någon som ska sjunga och/eller spela på begravningen.
 • Om ni ska ha levande musik, vem spelar? Kyrkomusiker? Ska ni leja musiker? Vid en kyrklig begravning ingår kyrkomusikern, vid en borgerlig ordnar man musiker. Du kan alltid välja hur många musiker som behövs. Vanligast är 1-2 musiker (solist och ackompanjatör).
 • Ska det vara sololåtar på begravningen eller ska det endast vara eventuella psalmer? Vid en kyrklig begravning är det obligatoriskt med psalmer. Vid en borgerlig bestämmer ni själva hur ni vill göra med musiken.
 • Vilken stämning ska begravningen ha? Om du exempelvis vill ha en ljus begravning är det lämpligt att välja musik som inte är för tung, mörk eller sorgsen. Då kan låtar som handlar om tacksamhet passa.

Inspiration och förslag på musik till begravning

Här kommer förslag på musik som kan användas till begravning. De låtar som jag har samlat här och som har en sångtext fungerar lika bra att spela instrumentalt. I listan finns både populärmusik, folkmusik och klassisk musik.

Vad kostar det att hyra in musiker?

Vad en musiker kostar beror helt på om du hyr in en person som är utbildad yrkesmusiker eller om det är någon som spelar på sin fritid. Oavsett vilken person du hyr in så kan det vara svårt att veta vad som är ett rimligt pris. Ett bra sätt att veta om en musiker tar rimliga priser är att kolla de tariffer som finns är att jämföra med Musikerförbundets riksminimitariff. Observera att detta är just en MINIMI-tariff, vilket betyder att det är vad musiker minst ska ta betalt för att inte lönedumpa marknaden.

Vad ingår i kostnaden för musiker?

 • Egen övning
 • Kontakt med andra musiker
 • Kontakt med dig och/eller begravningsbyrå
 • Övning/soundcheck på plats
 • Underhåll av instrument
 • Om det är så att ni önskar musik som saknar noter så kan det tillkomma avgifter för att planka noter, det vill säga lyssna på låten och skriva ner den i noter och/eller ackord.
 • Oavsett om det finns noter eller ej så kommer musikern att arrangera musikern för att passa instrumentet/sångrösten och sammanhanget.

Slutligen så är det bra att veta att begravningsbyråer har god erfarenhet och kontaktnät för att hjälpa dig hamna rätt. Eftersom de oftast inte kände personen, så kan du ändå behöva avgöra vad som gör musiken personlig, betydelsefull och minnesvärd.

Boka din musiker till begravningen

Nu har du fått information som behövs för att kunna ta nästa steg i planeringen av begravningen, det vill säga att planera musik och boka musiker. Kontakta mig för att både diskutera musikaliskt upplägg och pris. Du kan använda kontaktformuläret nedan.

Rulla till toppen