Musik till bröllop

Musik till bröllop - inspiration

Bröllopstankar? STORT GRATTIS! Hur ni än väljer att fira er stora dag så kommer den säkert vara fantastisk! Genom rätt val av musik till bröllop kan ni dessutom förstärka stämningen och på så sätt skapa en ännu mer minnesvärd dag.

musik till bröllop, vigselringar på rosor

Vigselringar på rosor. FotoOlessya

Guide till att välja musik till bröllop

Hur ska vi göra för att hitta rätt musik för oss?

Här är en guide som ska hjälpa er att hitta rätt i djungeln av all musik som ni har att välja på. Därför kommer här en del frågor som du kan ställa dig i valet av musik.

Allmänna frågor som gäller val av all musik till er bröllopsdag

 • Finns det någon särskild musikstil som ni båda tycker om? Börja med att leta bland låtarna i den stilen.
 • Ska det vara musik där sångtexten finns med eller ska det vara instrumentalt? Ibland är budskapet i texten det viktiga med låten och ibland kan det vara stämningen som musiken ger. Detta avgör om det är någon som ska sjunga och/eller spela på bröllopet.
 • Ska ni ha inspelad musik och/eller levande musik? Viss musik passar sig bättre att ha inspelad, till exempel modern musik med mycket synthljud. Det allra mesta blir dock mycket bättre med levande musik. Det här blir också en fråga för er bröllopsbudget. Att hyra in musiker kostar förvisso mer än att spela musik exempelvis från Spotify, men finns en stor skillnad. När ni har skickliga musiker som ska spela live känner musikerna av stämningen på plats och anpassar sitt framförande av låten till stämningen för att förstärka den ytterligare. För att ta reda på vad det kostar att hyra musiker, se längre ner på sidan.

Musik till bröllop - vigselakten

Det vanligaste antalet låtar vid en vigsel är 3-4 låtar som brukar fördelas på följande sätt:

 • Ingångslåt
 • 1-2 solistlåtar under vigselakten
 • Utgångslåt

Vid en kyrklig vigsel tillkommer dessutom psalmer. Självklart kan ni ändra på detta upplägg och ha mer musik, eller om ni har en borgerlig vigsel så kan ni också välja färre låtar. Nästa fråga är hur ni ska välja vilka låtar som ni vill ha med. Ta hjälp av frågorna nedan.

 • Har ni en “egen låt”? Många par brukar ha en låt som de förknippar med sin relation. Det kan exempelvis vara en låt som spelades vid frieriet eller en låt som spelades när ni blev tillsammans. Om ni har en sådan låt borde den absolut vara med på er vigsel!
 • Om ni ska ha levande musik, vem spelar? Kyrkomusiker? Ska ni leja musiker? Vid ett kyrkligt bröllop ingår kyrkomusikern, vid en borgerlig ordnar ni musiker själva. Du kan alltid välja hur många musiker som behövs. Vanligast är 1-2 musiker (solist och ackompanjatör).
 • Ska det vara sololåtar på vigseln eller ska det endast vara eventuella psalmer? Vid ett kyrkligt bröllop är det obligatoriskt med psalmer. Vid en borgerlig bestämmer ni själva hur ni vill göra med musiken.
 • Vilken stämning ska vigseln ha? Om ni exempelvis vill ha en romantisk vigsel kan mjuka vackra kärlekslåtar passa alldeles utmärkt, men om ni vill ha en vigsel med glädje och lyckorus bör musik i dur och högre tempo passa bättre.

Musik till bröllop - planera bröllopsfesten!

Bröllopsfesterna finns i lika många varianter som antalet fester. Det betyder att det också varierar när och var bröllopsparen väljer att ha musik under dagen. Vanligt är följande att man först har en gemensam marsch från kyrkan till festlokalen ledd av gående musiker. Därefter har man mingelmusik för gäster i väntan på brudparet. Slutligen har man musik till festen, brudvalsen och dansen efter middagen.

Ta hjälp av frågorna för att komma fram till vad ni vill ha.

 • I vilken miljö är bröllopsfesten och vilket tema har ni valt till festen? Om festen är exempelvis på en herrgård så kan det vara otroligt vackert att ha mingelmusik genom en instrumental kvartett som förstärker herrgårdskänslan. Just nu är det många som väljer att ha lantligt tema genom att ha festen i dekorerade lador. Där passar det utmärkt med folkmusik som underhållning för att förstärka den lantliga känslan!
 • Gillar ni att dansa och vilken slags dans gillar ni? Då ska ni givetvis ha dans efter bröllopsmiddagen! Om ni gillar att stå och stuffa på dansgolvet lämpar sig egentligen vilken sorts musik som helst, då är det bara att välja och vraka efter musiker som spelar musik i en eller flera stilar som ni gillar. Om ni däremot gillar att dansa pardanser, oavsett om det är bugg, foxtrot, vals eller folkdans så behöver ni välja musiker som spelar den sortens dansmusik, för det krävs lite extra av musiker som spelar till pardansande publik.

Inspiration till val av musik till bröllop

Det är inte alltid lätt att hitta musik som passar båda partners på ett bröllop. Därför har jag gjort en Spotifylista som ni tillsammans kan använda för att inspireras och komma fram till betydelsefulla, stämningsskapande låtar att ha med på er stora dag.

 

Alla låtar som ingår i den här listan passar utmärkt att spela instrumentalt.


Vad kostar det att hyra in musiker?

Vad en musiker kostar beror helt på om du hyr in en person som är utbildad yrkesmusiker eller om det är någon som spelar på sin fritid. Oavsett vilken person du hyr in så kan det vara svårt att veta vad som är ett rimligt pris. Ett bra sätt att veta om en musiker tar rimliga priser är att kolla de tariffer som finns är att jämföra med Musikerförbundets riksminimitariff. Observera att detta är just en MINIMI-tariff, vilket betyder att det är vad musiker minst ska ta betalt för att undvika lönedumpning av marknaden.

Vad ingår i kostnaden för musiker?

 • Egen övning och förberedelse av musiken
 • Kontakt med andra musiker
 • Kontakt med dig och/eller bröllopsplanerare
 • Övning/soundcheck på plats
 • Underhåll av instrument
 • Om det är så att ni önskar musik som saknar noter så kan det tillkomma avgifter för att planka noter, det vill säga lyssna på låten och skriva ner den i noter och/eller ackord.
 • Oavsett om det finns noter eller ej så kommer musikern att arrangera musikern för att passa instrumentet/sångrösten och sammanhanget.

Boka musiker och musik till bröllop direkt!

Du har möjlighet att direkt på denna sida höra av dig till mig för att boka livemusik till ert bröllop. Även om du inte har bestämt musik till bröllopet, så kan vi samtala och bollplanka om vad som skulle passa. Använd formuläret nedan för att kontakta mig. 

Rulla till toppen